tirsdag den 16. juli 2013

Koldthævede fuldkorns rødebede boller

Jeg elsker rødbede! Og boller! Og lyserøde ting! Så hvorfor ikke lave lækre rødbede boller?! De smager lækkert, friskt og er meget mættende, hvilket er perfekt til morgenmad, og selvfølgelig også til frokost og madpakken. Det er en stor portion, så det er derfor fornuftigt, at fryse halvdelen ned med det samme, sådan så de er friske, når de tages op af fryseren. Bollerne er super nemme at lave, og de kræver ikke meget arbejdstid, så der er ingen undskyldning for ikke at lave dem :-)


Koldthævede fuldkorns rødbedeboller
Ingredienser:
9 dl lunken vand
50g gær
1 spsk. akacie honning
60 g hørfrø
80 g solsikkekerner
50 g fibermysli (for at give mere fylde i bollerne)
50 g blandede kerner (fx en 5-korns bageblanding)
400 g grahamsmel
350-400 g hvedemel 
500-600 g skrællet rødbede (mindre kan også fungere)
100 g mandler
40 g rosiner
40 g tranebær
1 tsk. salt

Fremgangsmåde:
- i skål eller rørmaskine: vand, gær og honning blandes sammen i en skål til gæren er opløst
- salt, kerner og hørfrø tilsættes
- mandlerne, rosiner og tranebær hakkes let og tilsættes derefter også
- rødbederne rives (forsøg at pres så meget væske ud af rødbederne som muligt) og kommes i dejen, hvorefter dejen røres godt igennem
- herefter tilsættes først grahamsmel og dernæst ca. halvdelen af hvedemelet
- det sidste hvedemel tilsættes lidt efter lidt til dejen har fået en god, fast konsistens
- dejen skal være klistret men ikke flydende/vandet
- lad dejen hæve min. 8 timer i køleskab (min dej lod jeg stå i ca. 10 timer)


- efter hævningen: dejen tages fra skålen med to spiseskeer, hvor man former bollen, uden at presse for meget på dem
- bollerne bages dernæst i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 20-25 minutter eller til de er letgyldne på toppen (man kan tjekke, at bollerne er færdige, ved at slå på bollen, hvor den skal lyde hul) 


Bettina

Ingen kommentarer:

Send en kommentar