Jeg elsker hyldeblomstsaft, men jeg er ikke altid lige vild med smagen af hjemmelavet hyldeblomstsaft. Jeg tænkte, at det må hænge sammen med den citronsyre, der skal tilsættes i de fleste opskrifter. Derfor blev dette års første udgave af hyldeblomstsaft lavet uden citronsyre! Og jeg havde ret, saften smager (i min mund i hvert fald) meget bedre uden citronsyren. Det er bare vigtigt, at man, når saften har trukket de tre dage, smager saften til med rigeligt citronsaft, så den ikke bliver for sød! Saften smager virkelig som min yndlings hyldeblomstsaft fra Grønne Gaarden!
Forresten er det med at komme ud og få nuppet hyldeblomsterne snarest inden de alle forsvinder. Her er lige et par tips om hyldeblomster:
- hyldeblomster skal tages i solskin (så blomsterne er helt tørre)
- hyldeblomsterne skal helst tages mens det stadig er lidt køligt (dvs. morgen/middag), da der så ikke er så mange dyr i blomsterne
- brug ikke blomsterne hvis de står ud til en trafikeret vej!
- vask ikke blomsterne, da meget af smagen så forsvinder fra dem
- blomsternes stilk giver en bitter saft, og bitterstofferne fra stilken samt fra blade og knopper kan, hvis man spiser det, give mavekneb m.m., så sørg for at klippe så meget stilk af som muligt
- hyldeblomsterne skal helst tages mens det stadig er lidt køligt (dvs. morgen/middag), da der så ikke er så mange dyr i blomsterne
- brug ikke blomsterne hvis de står ud til en trafikeret vej!
- vask ikke blomsterne, da meget af smagen så forsvinder fra dem
- blomsternes stilk giver en bitter saft, og bitterstofferne fra stilken samt fra blade og knopper kan, hvis man spiser det, give mavekneb m.m., så sørg for at klippe så meget stilk af som muligt
Hyldeblomstsaft uden citronsyre (omkring 1 liter koncentreret saft)
Ingredienser:
20-25 hyldeblomstskærme
500g rørsukker
2 øko citroner
revet skal fra citronerne
1 liter vand
Fremgangsmåde:
- i en gryde bringes vand, sukker og revet citronskal fra alle citronerne (ikke det hvide) i kog
- i en skål tilføjes al citronsaften og der klippes så meget af blomsterstilkene af, så kun hyldeblomsterne lander i skålen
- når vandet koger og sukkeret er opløst i vandet, hældes det over i skålen med hyldeblomsterne og citronsaften, og der røres med en helt ren ske
- læg låg på og lad køle lidt inden skålen sættes i køleskabet
- saften skal nu stå i køleskabet i ca. 3 dage, hvor der røres i den et par gange om dagen
- efter de tre dage sies saften gennem en si eller et klæde
NB: når saften er siet smages den, og hvis den er for sød (der er jo ikke tilsat citronsyre), tilsættes saft fra 1-2 citroner (jeg tilsatte saft fra 1 citron)
- saften kan holde sig max en uge i køleskab, så fyld det meste af saften i plasticvandflasker, som kommes i fryseren
- man kan også fylde saften i en isterningpose, så er det let at lave lækker, kold hyldeblomstsaft når lysten er der
- saften skal blandes op med omkring 3-4 dele vand
Ingen kommentarer:
Send en kommentar