torsdag den 20. februar 2014

Nemme koldthævede boller

I hverdagene spiser jeg skyr eller yoghurt, men jeg elsker brød med pålæg til morgenmad i weekenderne. Min kæreste derimod spiser gerne brød om morgenen i hverdagene, så derfor bages der egentlig rimelig meget brød i vores køkken, for det man køber i butikkerne mætter i hvert fald ikke min kæreste ;-) Jeg er begyndt at lave denne koldthævede dej, for så kan man få nybagte boller selv på hverdage, for dejen skal bare klattes ud på bagepapir og så ind i en meget varm ovn i 15min. Det bliver til nogle dejligt mættende og grove bolle, men de bevarer stadig meget fugtighed i mange dage efter pga havregrynene :-)

Nemme koldthævede boller (inspiration: valdemarsro)
Ingredienser:
20g gær
5 dl koldt vand
1 tsk salt
4 dl grahamsmel
2 dl havregryn
2½ dl hvedemel
Fremgangsmåde:
  • Om aftenen blandes vand og gær i en stor skål, og gæren røres ud i vandet
  • Herefter tilsættes grahamsmel og havregryn, og der røres grundigt med en grydeske
  • Tilsæt salt og hvedemel lidt efter lidt (dejen skal være til at røre i, men den skal ikke flyde ud)
  • Dæk skålen med husholdningsfilm eller en overskåret frostpose og et rent viskestykke, og sæt skålen i køleskabet natten over
  • Om morgenen tændes ovnen for max varme (varmluft)
  • Form boller på en bageplade med bagepapir vha. to spiseskeer
  • Pensl bollerne med vand
  • Når ovnen er varm, sættes bollerne i ovnen, og temperaturen skrues ned til 225 grader
  • Ca. 15 minutter senere er der nybagte friske og sprøde boller
Charlotte

2 kommentarer:

  1. Hejsa! Tror du man kan bruge rugmel i stedet for grahamsmel? med de samme forhold stadig? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige mht. rugmel så har jeg selv oplevet, at det er grovere end grahamsmel, så hvis du bruger samme forhold, så tror jeg det bliver til rugbrødsboller - hvilket jo også kan være lækkert ;-) Jeg ville nok maks. bruge 3 dl rugmel, men lad mig endelig høre hvordan det går? :-)
      - Charlotte

      Slet