torsdag den 25. april 2013

Store Bededags hveder

I morgen er det Store Bededag, og derfor kommer der hermed en opskrift på lækre nybagte hveder. Denne dej skal opstartes min. 29 timer inden de skal spises. Man kan dog godt undvære fordejen, og således skal de kun opstartes 4-5 timer, inden de skal spises. Det kan altså stadig nås, hvis du vil have friskbagte hveder i aften! Der er vist delte meninger om, hvornår man skal spise hvederne, men jeg stemmer nu for at spise en både torsdag aften og fredag engang ;)




Hvedeknopper 15-20 stk (inspiration: Claus Meyer)
Ingredienser fordej:
200g mel
2 dl vand
10g gær

Fremgangsmåde fordej:
- ælt ingredienserne godt sammen til en fast dej
- lad stå i min. 24 timer i køleskab

Ingredienser:
2 1/2 dl lunkent vand
2 1/2 dl lunken mælk
20g gær
2 æg
1 tsk (med top) salt
50g rørsukker
1 tsk kardemomme
ca. 1 kg hvedemel
50g blødt smør

Fremgangsmåde:
- hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri
- rør æg, salt og rørsukker i samme skål
- nu tilsættes kardemomme og hvedemel (husk at tilsætte melen lidt af gangen, måske skal al melen ikke tilsættes i din dej)
- tilsæt nu fordejen som har stået i køleskabet i et døgn
- ælt dejen grundigt sammen med en grydeske (eller i røremaskine) et par minutter
- ælt nu den bløde smør i dejen til dejen slipper skålens kanter
- lad hæve tildækket i 2 timer et lunt sted
- efter hævningen: vend dejen ud på et bord med lidt mel, og tril dejen til en lang pølse
- del denne pølse i 15 stykker (eller evt. 20 stk, mine 15 blev nemlig næsten for store), og form dem til boller
- placer bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt, men de må ikke røre hinanden! (hvis alle ikke kan være i bradepanden, så put de sidste i muffinsforme, som jeg har gjort)
- lad efterhæve et lunt sted i 2-3 timer, eller til de er hævet til dobbelt størrelse
- bag hvederne ved 220 grader i ca. 15 minuter
- lad køle på en bagerist

- når de skal spises, flækkes hvederne, og de ristes sprøde i ovnen eller på en brødrister

således ser hvederne ud efter de er hævet til dobbelt størrelse






Charlotte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar