torsdag den 30. juli 2015

Verdens bedste ciabatta

Jeg har købt mig denne fantasitiske røremaskine, og jeg forudser et langt og lykkeligt samarbejde mellem os de næste mange år! Det er virkelig fantastisk at have en røremaskine, for jeg elsker nemlig saftigt brød med store luftlommer ligesom dette ciabatta brød, og det er stort set umuligt at lave sådan et brød uden en røremaskine. Dejen har nemlig nærmest konsistens som vand i starten, men efter en ordentlig omgang tæsk i røremaskinen (20-25 minutter) bliver dejen helt elastisk, og kan bestå en glutentest. Dette ciabattabrød smager SÅ godt, det er saftigt indeni, og så har det en sej skorpe. Det smager præcis lige så godt som ciabatta købt ved bageren... ja måske smager det endda lidt bedre :-)


Verdens bedste ciabatta (2 store brød, inspiration: meyers bageri)
Ingredienser fordej:
2,5 dl koldt vand
5 g gær
250 g hvedemel
7 g salt

Ingredienser dej:
400 g hvedemel
2,5 dl koldt vand
10 g salt


Fremgangsmåde:
  • 8-10 timer inden brødet skal laves, røres fordejen sammen (bare rør det hurtigt sammen i en lille skål med en grydeske)
  • Lad fordejen stå i 8-10 timer med låg på
  • Næste dag kommes fordejen, vand og salt i en røremaskine og ved lavt tempo tilsættes hvedemel indtil alt er indarbejdet i dejen
  • Herefter skrues der op på rigtig højt tempo på røremaskinen
  • Lad røremaskinen tæske dejen i 20-25 minutter eller evt. indtil dejen begynder at blive så elastisk, at den ændrer konsistens og vil begynde at kravle op ad dejkrogen
  • Herefter skal man lave en glutentest for at være helt sikker på at dejen er, som den skal være 
  • Glutentest: gør hænderne våde, tag et stykke dej og træk i det, hvis det bliver gennemsigtigt før det sprækker, er glutentesten bestået
  • Tag herefter en skål og smør den med smagsneutral olie
  • Kom dejen i skålen, og kom låg på skålen
  • Lad nu dejen hæve i 2-3 timer (jeg lod den hæve i 3 timer)
  • Tænd ovnen på 240 grader almindelig ovn, og kom en bageplade, der vender med bunden i vejret, ind i ovnen
  • Tag et stort stykke bagepapir (ca. på størrelse med to bageplader) og drys mel på det
  • Skrab nu forsigtigt dejen ud på bagepapiret uden at ødelægge for mange luftbobler
  • Brug en kniv eller en metaldejskraber til at dele dejen i to stykker (tryk godt til og hjælp med fingrene med at skille de to deje ad - ikke noget med at bare trække for så ødelægges luftboblerne)
  • Når de to deje er adskildt på bagepapiret, klippes bagepapiret over på midten
  • Når ovnen er helt varm, tages den ene dej op med en bagespade og den kommes (med bagepapiret) ind på den varme bageplade
  • Bag brødet i 20 minutter, og lad herefter afkøle på en rist
  • Kom du den anden dej i ovnen og gentag principperne beskrevet herover





Charlotte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar