mandag den 16. september 2013

Kog din egen hønsekøds-suppe (eller fond)

Efter vi har spist en hel kylling eller kyllingelår, koger jeg ofte suppe af benene og det kød, der er tilbage. Det lyder nok ret så helligt at koge sin egen suppe af kyllingeben, men her er nogle gode grunde:
1) Købe hønsekøds-suppe er meget dyrt ift. hvad det i virkeligheden er nemlig vand med bouillon
2) Den hjemmelavede klare suppe smager lige så godt eller bedre end købe udgaven
3) Det kræver max 2 minutter i køkkenet, hvorefter suppen kan passe sig selv, mens den koger!
4) Du kan få brugt nogle slatne grøntsager eller fx toppen af porer (som man ellers ofte ikke bruger til noget) til noget fornuftigt i stedet for, at de ender deres dage i skraldespanden
5) Det koster faktisk nærmest ikke noget at lave, hvilket er ret essentielt, når man er en fattig studerende!!

Så hvis du endnu ikke har prøvet at koge din egen hønsekøds-suppe eller fond, så er det bare med at komme igang :-)


Tip: hvis du vil have en fond til brug til fx risotto, en ekstra god sovs eller lignende, så er det samme metode, men så skal det hele bare koges helt ind til der kun er en smule væske i bunden af gryden.

Tip: hvis du ikke har tid til at koge suppe eller fond samme dag som kyllingen er blevet spist, så kom benene i en pose og i fryseren.

Hønsesuppe (2-4 personer)
Ingredienser:
Ben fra en hel kylling eller 4 lår
1-2 terninger kyllingebouillon (lidt flydende bouillon eller hjemmekogt bouillon er at foretrække, hvis du har sådan noget)
Vand
Grøntsager: jeg bruger ofte toppen (det mørkegrønne) af 1-2 porer og 3-5 gulerødder (grøntsagerne må gerne være lidt triste og slatne (altså dog ikke mugne eller noget!) så du måske havde overvejet at smide dem ud)



Fremgangsmåde:
- læg benene i en stor gryde og tilføj bouillon
- hæld vand på indtil alle benene er dækkede
- tilføj grøntsagerne der er rengjorte og ståret/brækket i meget grove stykker
- lad simre-koge i 2-10 timer (bliver bedst hvis man lader den koge i minimum 5 timer!)
- si suppen og hæld den tilbage i den ny-rengjorte gryde
- kog suppen op igen (evt med skiver eller tern af gulerødder)
- lad benene køle lidt og derefter pilles nu al kødet fra og lægges til side
- server suppen med det afpillede kyllingekød og et stykke groft brød (hvis der ikke er nok kød på benene så tilføj fx kød- og melboller i stedet)



Charlotte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar