Perfekte, saftige og luftige ølandshvede-boller (inspiration: valdemarsro, ca. 14 stk)
Ingredienser:
150 g fuldkorns ølandshvede eller grahamsmel
450g hvedemel
6 dl koldt vand
1 tsk honning (eller evt. sukker)
5 g gær
15 g salt
Fremgangsmåde:
Dejen kan enten røres i en røremaskine eller med en håndmikser med dejkroge i. Jeg bruger håndmikser med dejkroge, så det er det opskriften tager udgangspunkt i!
- Kom vand i en skål og tilføj gær, honning/sukker og salt og rør det ud i vandet
- Tilføj først ølandshvede til skålen og rør med dejkrogene
- Herefter tilføjes hvedemel lidt af gangen mens der æltes med dejkrogene
- Rør dejen med dejkrogene i 5-10 minutter på fuld hastighed (dejen skal gerne blive sej og elastisk
- Smør en stor ren skål med olie, og kom den æltede dej deri
- Dæk med husholdningsfilm eller låg, og lad dejen hæve enten på køkkenbordet i 7-9 timer eller i køleskabet 12-14 timer (hvis den hæver i køleskabet, så tag den ud og lad dejen efterhæve i en times tid i skålen på køkkenbordet)
- Efter hævningen skrabes dejen forsigtigt ud på et meldrysset køkkenbord, men dejen skal ikke æltes!
- Tænd ovnen på maks (dvs. omkring 260 grader) varmluft
- Klem stykker af dejen vha. en spartel/kniv og løft forsigtigt dejen over på en bageplade med bagepapir vha. en paletkniv (dette er lidt svært de første gange for dejen er lidt besværlig at håndtere uden at springe for mange bobler de første par gange)
- Lad bollerne efterhæve, mens ovnen varmes op (de hæver dog først rigtig op i ovnen, så bliv ikke bekymret)
- Herefter kommes bollerne ind i ovnen, og de bages først 7 minutter ved de ca. 260 grader
- Herefter skrues der ned til 220 grader og bages videre i ca 8-10 minutter, eller til bollerne er lækre og færdigbagte
- Nyd bollerne lune med smør og lad resten køle af på en rist
- Opbevar bollerne i fryseposer, de holder sig fint saftige og lækre i nogle dage
Charlotte
Ingen kommentarer:
Send en kommentar