søndag den 16. august 2015

Yndlings fuldkornsrugbrød fyldt med kerner og chia

En af grundene til, at jeg købte mig en røremaskine, var, at jeg gerne ville igang med at bage mit eget rugbrød. Og nu er vi blevet helt vilde med hjemmelavet rugbrød herhjemme! Der er ikke meget arbejde i at lave rugbrød (specielt ikke når man har en røremaskine), så jeg har planer om at bage rugbrød hver eller hveranden uge, så der altid er lækkert rugbrød til frokosten :-) Det her rugbrød er virkelig nemt at lave, det smager så godt, og så er der masse af fuldkorn og en perfekt mængde kerner og frø i!


Yndlings fuldkornsrugbrød fyldt med kerner og chia (1 rugbrød i en 2 liters form, inspiration: slankedoktor)
Ingredienser iblødsætning (dag 1): 
4 dl koldt vand
100 g knækkede hvedekerner
100 g knækkede rugkerner
60 g solsikkekerner
60 g græskarkerner
40 g hørfrø
40 g chiafrø

Ingredienser fordej (dag 1):
2,5 dl koldt vand
8  g gær
125 g rugmel
85 g hvedemel

Ingredienser endelig dej (dag 2): 
125 g rugmel
15 g salt
1 spsk maltsirup eller ca. 1 spsk sovsekulør (jeg bruger både en lys maltsirup og lidt sovsekulør)
Lidt olie til at pensle formen med


Fremgangsmåde dag 1:
  • Første dag sættes alle kerner og frø i blød i det kolde vand i en skål
  • Der kommes låg på skålen, og det stilles ved stuetemperatur i 24 timer
  • Samme dag laves fordejen i en anden skål (1,5 liters skål er stor nok) ved at blande vand, gær, rugmel og hvedemel
  • Kom låg på skålen, og sæt den i køleskabet, og lad også denne skål stå i 24 timer
Fremgangsmåde dag 2:
  • Næste dag (efter der er gået 24 timer) røres indholdet af de to skåle sammen i en røremaskine indtil det er godt blandet
  • Tilsæt herefter salt og maltsirup/sovsekulør 
  • Tilsidst tilsættes det sidste rugmel, og dejen skal gerne tæskes godt sammen i røremaskinen
  • Smør nu en rugbrødsform (2 liter) med lidt olie, og kom dejen heri
  • Glat dejen med en hånd, der er gjort våd
  • Dæk formen til, og lad rugbrødet hæve ved stue temperatur i ca. 2 timer (gerne til brødet er hævet op til kanten)
  • Bag brødet ved 175 grader almindelig ovn i ca. 1 time og 30 minutter
  • Vend herefter rugbrødet ud af formen, og lad det køle af på en rist
  • Hvis skorpen er meget hård, kan rugbrødet evt. kommes i en plasticpose mens det stadig er varmt, så blødgøres skorpen lidt og rugbrødet bliver ikke tørt
  • Nyd en god skive af rugbrødet med lækkert pålæg på fx med en avokado i skiver og lidt salt





Charlotte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar