torsdag den 17. september 2015

Grove boller med saftig krumme lavet på fordej

Disse boller er den nye favorit herhjemme, og de er allerede bagt mange gange! Bollerne har en virkelig saftig krumme fyldt med luftlommer og en super sprød skorpe. Desuden holder sig saftige i mange dage! Disse boller er lavet på en fordej, der står ved stuetemperatur natten over, fremfor at stille en færdigæltet dej i køleskabet natten over. Fordej er jeg begyndt at bruge, da der ikke altid er plads i køleskabet til en stor skål med dej i, men også da det ofte er lige inden sengetid, at jeg kommer på at lave en bolle-dej, og der gider jeg ofte ikke have fat i en masse forskellige ingredienser og skulle stå og vente på at dejen er æltet færdig på røremaskinen. Så fordej er altså en helt fantastisk løsning! 


Grove boller med saftig krumme lavet på fordej
Ingredienser fordej:
250 hvedemel
2,5 dl vand
5 g gær
5 g salt

Ingredienser endelig dej:
2,5 dl vand
5 g salt
100 g groft spelt
100 g rugmel
200 g hvedemel


Fremgangsmåde:

  • Aftenen inden røres fordejen sammen med en grydeske ved at blande vand, gær, salt og mel
  • Stil fordejen tildækket ved stuetemperatur natten over (eller ca. 8 timer)
  • Næste morgen tilføjes der lidt ad gangen resten af ingredienserne (vand, salt og de forskellige slags mel) til fordejen, mens den køres på en røremaskine ved lav hastighed
  • Når alle ingredienser er godt blandet, æltes dejen i røremaskinen ved høj hastighed i 5-10 minutter (indtil dejen er meget elastisk og dermed ligesom "kravler op ad" dejkrogen)
  • Kom nu dejen i en skål der er smurt med olie, og kom  låg på skålen
  • Lad dejen hæve i 1,5-2 timer ved stuetemperatur
  • Herefter hældes dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord (ødelæg så få luftbobler som muligt, når dejen skal fra skålen og ned på bordet!)
  • Herefter "hakkes" dejen til bolle vha. en stål-spatel eller en kniv (begge dele kan med fordel gøres våde før hver bolle hakkes ud, for så hænger dejen ikke fast i)
  • Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter
  • Imens varmes ovnen op på 250 grader almindelig ovn (min ovn er dog så dårlig, at jeg bliver nødt til at sætte den på 250 grader grill)
  • Når bollerne er hævet, kommes de i den brandvarme ovn i 5-7 minutter
  • Herefter skrues ovnen ned på 225 grader almindelig ovn, og her skal bollerne så være, indtil de er færdige (det er ca. 10 minutter)





Charlotte

2 kommentarer:

  1. Uhmm de ser meget lækre ug og jeg elsker når bagværket har sprød skorpe :-)
    Jeg vil prøve din fremgangsmetode.
    God weekend ønskes :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Disse boller er i hvert fald et kæmpe hit herhjemme, jeg håber også, at du synes om bollerne? :-)
      - Charlotte

      Slet