torsdag den 30. april 2015

Perfekte, saftige og luftige ølandshvede-boller

På en veninde tur til Fru Møllers Mølleri købte jeg en pose virkelig lækkert groft ølandshvedemel, som smager virkelig godt i brød. Herefter fandt jeg en opskrift på de bedste boller valdemarsro nogensinde har bagt, og de indeholder lige præcis ølandshvede. Disse boller er virkelig lækre, luftige og saftige - faktisk er de noget nær perfekte! Dejen kan være lidt besværlig at håndtere de første par gange, da den er meget flydende (men stadig elastisk), men med lidt øvelse går det meget nemmere de næste gange :-) Disse boller er virkelig perfekte!


Hvis man er i nærheden af Odder en dag, så vil jeg klart foreslå en tur til Fru Møllers Mølleri! Det er et skønt sted, hvor man både kan købe fantastisk mel, oste, sirup, vin, nybagt brød og kager og alt er hjemmelavet. Derudover er der en bod med friske grøntsager og krydderurter, et kafferisteri og en slagter. Desuden kan man gå en skøn tur i de idylliske, landlige omgivelser forbi de glade køer og grisene, der ruller sig i mudder :-)


Perfekte, saftige og luftige ølandshvede-boller (inspiration: valdemarsro, ca. 14 stk)
Ingredienser:
150 g fuldkorns ølandshvede eller grahamsmel
450g hvedemel
6 dl koldt vand
1 tsk honning (eller evt. sukker)
5 g gær
15 g salt


Fremgangsmåde:
Dejen kan enten røres i en røremaskine eller med en håndmikser med dejkroge i. Jeg bruger håndmikser med dejkroge, så det er det opskriften tager udgangspunkt i!
  • Kom vand i en skål og tilføj gær, honning/sukker og salt og rør det ud i vandet 
  • Tilføj først ølandshvede til skålen og rør med dejkrogene
  • Herefter tilføjes hvedemel lidt af gangen mens der æltes med dejkrogene 
  • Rør dejen med dejkrogene i 5-10 minutter på fuld hastighed (dejen skal gerne blive sej og elastisk
  • Smør en stor ren skål med olie, og kom den æltede dej deri
  • Dæk med husholdningsfilm eller låg, og lad dejen hæve enten på køkkenbordet i 7-9 timer eller i køleskabet 12-14 timer (hvis den hæver i køleskabet, så tag den ud og lad dejen efterhæve i en times tid i skålen på køkkenbordet)
  • Efter hævningen skrabes dejen forsigtigt ud på et meldrysset køkkenbord, men dejen skal ikke æltes!
  • Tænd ovnen på maks (dvs. omkring 260 grader) varmluft
  • Klem stykker af dejen vha. en spartel/kniv og løft forsigtigt dejen over på en bageplade med bagepapir vha. en paletkniv (dette er lidt svært de første gange for dejen er lidt besværlig at håndtere uden at springe for mange bobler de første par gange)
  • Lad bollerne efterhæve, mens ovnen varmes op (de hæver dog først rigtig op i ovnen, så bliv ikke bekymret)
  • Herefter kommes bollerne ind i ovnen, og de bages først 7 minutter ved de ca. 260 grader
  • Herefter skrues der ned til 220 grader og bages videre i ca 8-10 minutter, eller til bollerne er lækre og færdigbagte
  • Nyd bollerne lune med smør og lad resten køle af på en rist
  • Opbevar bollerne i fryseposer, de holder sig fint saftige og lækre i nogle dage 





Charlotte

Ingen kommentarer:

Send en kommentar