Ingredienser kager:
75 g smør
1/2 vaniljestang
125 g rørsukker (eller evt. en blanding af brunfarin og almindelig sukker)
1 æg
1 tsk bagepulver
1 1/2 spsk hvedemel
125 g havregryn
Pensling: 100 g mørk chokolade
Ingredienser creme:
1/2 vaniljestang
100 g sukker
1/2 dl vand
125 g blødt smør
1 æggeblomme (dvs. 1/2 bæger past.)
Fremgangsmåde:
1/2 vaniljestang
100 g sukker
1/2 dl vand
125 g blødt smør
1 æggeblomme (dvs. 1/2 bæger past.)
- Tænd ovnen på 175 grader varmluft
- Afmål 125 g sukker
- Flæk imens vaniljestangen på langs og skrab vaniljekornene ud af den ene halvdel
- Bland vaniljekornene med 1 spsk af det afmålte sukker
- Smelt smør fx i mikrobølgeovn
- I en lille skål blandes havregryn, mel og bagepulver sammen
- Når smørret er smeltet tilføjes ægget imens der piskes godt med en gaffel
- Herefter tilføjes sukker og vaniljesukkeret
- Tilsidst tilføjes den lille skål med havregrynsblandingen, og dejen røres ensartet
- Kom herefter dejen på en bageplade med en teske med top i runde kugler (dejen flyder ud når den bliver bagt)
- Jeg fik ca. to bageplader med 9 havregrynskager på hver bageplade
- Bag havregrynskagerne i 8-12 minutter ved 175 grader varmluft eller til de er brune i kanten
- Giv hellere kagerne lidt ekstra tid, hvis du er i tvivl, for hvis de ikke har fået nok, så bliver de bløde, og dét skal havregrynskager altså ikke være ;-)
- Lad havregrynskagerne køle af på en rist
- Imens skrabes vaniljekornene ud af den anden halvdel af vaniljestangen
- Afmål sukkeret til smørcremen og bland nu 1 spsk af det afmålte sukker med vaniljekornene
- Kom sukker, vaniljesukker og vand i en lille gryde
- Varm kun lige massen til sukkerkornene er smeltede
- Kom nu sukkermassen i en lille skål, og kom det i fryseren (hvis du har travlt) eller i køleskab
- Lad sukkermassen køle helt ned til 5 grader dvs. indtil massen er ret kold og stiv/sirup-agtig
- Imens sukkermassen køler, smeltes chokoladen og havregrynskagerne pensles med chokoladen
- Lad nu chokoladen størkne
- Når sukkermassen er kold nok, skal smørcremen piskes sammen, og her skal man holde tungen lige i munden, så cremen ikke ender med at skille!
- Pisk smør og æggeblomme i 10 minutter (gerne på røremaskine)
- Der skal piskes ved højeste tempo i så lang tid, at massen nærmest kommer til at ligne flødeskum (det ligner i hvert fald ikke smør!)
- Når smørret er luftigt, hældes sukkermassen i i en tynd stråle imens der piskes ved middel hastighed
- Stop med det samme når al sukkermassen er kommet ned til smørret
- Nu samles havregrynskagerne med et lag smørcreme imellem (jeg brugte sprøjtepose med en tylle til at fordele smørcremen på havregrynskagerne)
- Nyd disse skønne kager til en kop kaffe eller the :-)
Charlotte
Ingen kommentarer:
Send en kommentar