tirsdag den 9. februar 2016

Flagkage med limecreme og hjemmelavede fondant-blomster

Denne kage blev lavet til vores farmors 90-års fødselsdag for noget tid siden. Opskriften er fra den store bagedyst, og dermed kan kagen laves på nogle timer. Jeg vil dog opfordre til at lave den over 2-3 dage, for så er der ikke så meget, der skal laves pr. dag, og så er man helt sikker på, at fx cremen er helt afkølet inden den skal bruges. En super lækker kage der er rigtig nem at lave, og så har den massewow-effekt, da snittet ligner det danske flag.


Flagkage med limecreme og hjemmelavede fondant-blomster (24-26 cm springform, inspiration: DR - den store bagedyst)
Ingredienser creme:
7,5 stk husblas
300 g god, hvid chokolade
2 vaniljestænger
4 tsk sukker
1,5 l piskefløde
3 stk økologiske lime (fintrevet skal og saft)

Ingredienser bunde:
1 vaniljestang
250 g sukker
10 g rød pastafarve (brug ikke frugtfarve!)
250 g stuetempereret smør
7 stk stuetempererede æg str. L
275 g hvedemel
10 g kakao
2 tsk bagepulver
1 dl sødmælk

Fremgangsmåde - 2 dage inden kagen spises (eller om morgenen 1 dag inden kagen skal spises!):
  • Der startes på limecremen, ved at lægge husblassen i blød i koldt vand 
  • Hak den hvide chokolade fint, og kom den op i en stor skål
  • Flæk vaniljestangen på den lange led, og skrab kornene ud med en lille kniv
  • Mas vaniljekornene med sukkeret, så kornene skilles ad
  • Kom vaniljesukkeret op til en hakkede chokoladen
  • Varm fløden op til 80 grader  i en lille gryde, og tag gryden af varmen
  • Hæld halvdelen af den varme fløde over i skålen med den hakkede chokolade og rør forsigtigt til chokoladen er smeltet
  • Tilsæt den resterende varme fløde og rør igen
  • Vrid husblassen fri for vand, kom den op i den direkte op i den varme creme, og lad husblassen smelte helt
  • Riv limeskallen fint direkte ned i cremen
  • Læg en sigte over skålen, og pres limesaften over sigten direkte ned i cremen
  • Rør det hele godt sammen, kom husholdningsfilm helt ned på overfladen af cremen, og sæt skålen i køleskab natten over (den skal nedkøles til 5 grader)
  • Cremen kan også startes om morgenen 1 dag før kagen skal spises og stå i køleskab 4-8 timer

Fremgangsmåde 1 dag inden kagen skal spises:
  • Nu skal kagebunden laves, og der startes med at tage smør og æg ud af køleskabet gerne 30 minutter før dejen påbegyndes
  • Når dejen påbegyndes tændes ovnen på 170 grader
  • Kagebunden laves ved at begynde med af flække vaniljestangen på den lange led og skrabe kornene ud med en lille kniv
  • Mas vaniljekornene med en anelse af sukkeret, så kornene skilles ad
  • Pisk det bløde smør med vaniljesukker, det resterende sukker og farven til en luftig masse
  • Tilføj et af de stuetempererede æg, mens der piskes
  • Tilføj yderligere 1 æg og pisk stadig videre
  • Fortsæt med at tilføje flere æg med mellemrum og pisk godt indimellem
  • Bland hvedemel, kakao og bagepulver godt sammen
  • Sigt det ned i den piskede masse, og vend det forsigtigt sammen til en ensartet dej
  • Lun mælken en anelse, og rør den forsigtigt i dejen
  • Kom bagepapir i bunden af springformen, og smør siderne med bagespray eller et tyndt lag smør
  • Fordel dejen i springformen, og jævn dejen ud
  • Bag kagebunden i en 170 grader varm ovn til den er gennembagt og giver efter ved let tryk (min fik ca. 40 minutter, men det afhænger af ovnen)
  • Lad bunden afkøle på et stykke bagepapir med bunden i vejret, mens den bliver i formen
  • Kagen skal være helt kold, før opbygningen af kagen kan påbegyndes

  • Befri den afkølede kagebund forsigtigt fra formen
  • Skær toppen af den afkølede bund, så den bliver helt plan (brug en stor savtakket kniv)
  • Flæk bunden i 2 nøjagtigt lige tykke bunde
  • Læg lagkageplast i kanten af den rengjorte springform
  • Udstik nu begge lagkagebunde med hhv. en 18 cm ring og en 15 cm ring (hvis form på 26cm, så skal ringene være ca 19 og 16cm)
  • Læg nu den ene lagkagebund i bunden af formen, så de to dele danner en rille på 1,5 cm uden kagebund hele vejen rundt
  • NB: hvis man ikke har udstikkere, kan man i stedet bruge en tallerken som skabelon eller klippe en skabelon af papir til at skære efter
  • Pisk nu ca. halvdelen af den kolde limecreme luftig med en håndmikser/røremaskine
  • Kom den piskede creme op i en engangssprøjtepose uden tyl, og klip et hul på 1,5-2 cm
  • Fyld nu creme i rillen imellem den nederste bund, og sprøjt samtidigt et 2 cm tykt lag på hele overfladen af bunden
  • Læg nu den sidste bund (der består af to dele) på som top, og fyld nu den sidste rille med creme
  • Smør et meget tyndt lag af cremen på hele kages top, dæk springformen med husholdningsfilm, og stil kagen i køleskab til næste dag
  • Resten af den piskede limecreme kommes tilbage i skålen med den ikke-piskede creme, der kommes husholdningsfilm og låg på, og denne skål sættes også i køleskab indtil dagen efter

Fremgangsmåde på dagen hvor kagen skal spises:
  • Befri den iskolde kage fra formen og lagkageplasten
  • Stil kagen på det fad, den skal serveres på
  • Pisk limecremen indtil den er luftig, og kom den i en engangssprøjtepose med en stjernetyl i og sprøjt fine roser direkte på kagens kant og afslut med kagens top
  • Vi smurte bare kagen nogenlunde glat op med cremen
  • Opbevar flagkagen i køleskab indtil den skal serveres
  • Tag gerne kagen ud fra køl 15-20 minutter før den skal nydes
  • Vi pyntede kagen med roser lavet af marshmallow fondant

NB: marshmallow fondant laver jeg bare på gefühl ved at komme 1 spsk vand i en skål med nogle skumfiduser (10-20 almindelig størrelse) og 1 tsk olie. Denne skål kommes nu i mikrobølgeovn. Den gives 30sek hvorefter der røres. Dette fortsættes indtil massen er helt smeltet. Herefter kommes der flormelis i massen indtil den rette konsistens er opnået (det er nok 0,5-1 pakke flormelis). Når det er muligt, så skal massen æltes på et bord for at få den sidste flormelis arbejdet ind i massen. Tilføj tilsidst lidt pastafarve, og ælt det godt ind i massen. Husk at massen farver en del på både bord og hænder, så jeg benytter plastichandsker, når farven skal i og herefter.


Charlotte & Bettina

Ingen kommentarer:

Send en kommentar