Til andre, der har en Ankarsrum Assistent røremaskine, kan jeg fortælle, at dejrullen helt klart fungerer bedst til denne dej (og andre våde deje) :-) Faktisk forkorter dejrullen tiden, som dejen skal æltes, med 5-7 minutter.
Ciabatta med soltørrede tomater og oliven
Ingredienser fordej:
2,5 dl vand
250 g hvedemel
5 g salt
5 g gær
Ingredienser endelig dej:
400g hvedemel
5 g salt
2,5 dl vand
ca. 60 g oliven
5-7 store soltørrede tomater
Fremgangsmåde:
- Aftenen inden brødet skal bages, blandes ingredienserne til fordejen sammen fx i en 1,5 liter skål med låg (alt mel skal være vådt, dvs. ingen klumper)
- Lad fordejen stå ved stuetemperatur i 8-10 timer
- Næste morgen kommes fordejen i røremaskinen
- Tilføj skiftevis vand og mel imens røremaskinen kører ved middel tempo
- Herefter tilføjes salt, og dejen køres i maskinen i 10-15 minutter
- Herefter tjekkes dejens elasticitet vha. en glutentest
- Hvis dejen er elstisk nok, så kan grofthakket oliven og soltørrede tomater tilføjes
- Herefter køres dejen nogle minutter til alt er godt fordelt
- Smør en 3 liters skål med olie, og kom herefter dejen i og låg på
- Lad nu dejen hæve i ca. 2 timer eller indtil dejen fylder hele skålen
- Herefter tændes ovnen på 240 grader varmluft og lad en bageplade stå midt i ovnen
- På køkkenbordet lægges et stykke bagepapir, der er ca. 1,5 gang så stort som en bageplade
- Strø et godt lag hvedemel over hele bagepapiret
- Kom forsigtigt dejen ud på midten af bagepapiret (jeg bruger en dejskraber til at løsne dejen fra skålens sider)
- Herefter deles dejklumpen til 2 flutes (se billederne herunder) med en metal spartel/kniv der gøres våd (jeg kommer vand i skålen, som dejen tidligere lå i, og så dyppes spartlen heletiden i vandet)
- Når dejen er delt i to dele og ligger lidt fra hinanden, så klippes bagepapiret over, så brødene har hvert deres bagepapir (se billede herunder)
- Herefter ændres ovnen til 240 grader over-undervarme
- Når ovnen er helt varm, kommes den ene dej (med bagepapiret) ind på den varme bageplade
- Bag brødet i 20 minutter, og lad herefter afkøle på en rist
- Kom nu den anden del dej i ovnen og gentag principperne beskrevet herover
Charlotte
Ingen kommentarer:
Send en kommentar