søndag den 5. maj 2013

Rugboller med chokolade

Jeg elsker bagerbrød, men det kan være ret dyrt i længden. Derfor er det jo perfekt, at man kan bage nogle boller, der er lige så gode, som dem der er ved bageren. Disse rugeboller er en sund snack, hvis man altså lige ser bort fra chokoladen - som dog gør dem virkelig lækre og uimodståelige!



Rugboller med chokolade (inspiration: Cute Carbs)
Vigtigt: aftenen før man vil bage bollerne, laver man fordejen og sætter rugkernerne i blød!

Ingredienser fordej:
25 g gær
3 dl koldt vand
200 g hvedemel
200 g rugmel

Fremgangsmåde fordej:
- bland ingredienserne grundigt
- lad dejen hæve natten over ved stuetemperatur i minimum 8-10 timer


Ingredienser iblødsætning af kerner:
150 g rugkerner (disse skal sættes i blød, da de er meget meget hårde)
30 g hørfrø
80 g solsikkekerner
Passende mængde koldt vand

Fremgangsmåde iblødsætning af kerner:
- læg alle kernerne i blød  natten over i en skål, hvor alle kerne er dækket af koldt vand

Næste dag
Ingredienser: 
Fordejen (som har stået min. 8 timer)
Kernerne (som har stået min. 8 timer)

10 g salt
1 spsk honning
2 spsk kakaopulver (ikke sødet)
200 g chokolade (mindre kan også sagtens gøre det, mine smagte meget af chokolade, måske lidt for meget til nogle sarte sjæle)


Fremgangsmåde:
- rør fordejen op i rørmaskinen
- tilsæt salt, honning, kakaopulver og chokolade til dejen
- tag kernerne og si det kolde vand fra
- kog noget vand og hæld det til kernerne
- lad kernerne stå i det kogende vand i 2-5 min
- herefter sies vandet fra kernerne (sørg for at der er så lidt vand ved kerne som muligt)
- tilsæt kernerne i den endelige dej og rør godt

- hak 200 g hasselnødder meget fint
- med konstant våde hænder former du bollerne i den størrelse du ønsker (mine var 65 g. pr bolle)
- rul nu de flotte runde boller i de hakkede nødder, og kom dem på en bageplade


- varm ovnen op på 280 grader varmluft
- når ovnen er 280 grader varm stilles en bageplade med 4 dl vand i bunden af ovnen
- temperaturen sænkes nu til 200 graders varmluft, og bollerne sættes ind med det samme
- bag bollerne i ca. 40-50 min


Bettina

2 kommentarer:

  1. Mmm, sådan en kunne jeg godt bruge lige nu! Ser smadder lækkert ud :-) Kh Maria

    SvarSlet
  2. Ja de er også super lækre og faktisk også rigtig mættende! Kan derfor stærkt anbefalde dem :-) Rigtig god weekend, kh Charlotte & Bettina

    SvarSlet