tirsdag den 29. september 2015

Vegetar galette

Jeg elsker tærter, men nogen gange er det bare lækkert med noget lidt andet og specielt. Jeg elsker faktisk galetter mere end tærter, da tærter let kan blive lidt tunge. Denne galette er super lækker og fuld af smag! Og så er det bedste af det hele, at den er meget SU venlig. Min rumbo og jeg er super vilde med den, og den skal helt sikkert laves snart igen!


Vegetar galette (4 personer)
Ingredienser dej:
1,5 dl hvedemel
2 dl grahamsmel
1 tsk salt
2 spsk olivenolie
1,5 dl skyr

Ingredienser fyld:
1 squash
2 spsk skyr m. top
3 fed hvidløg
1 stort rødløg
1 broccoli stamme (let dampet, jeg gjorde det i mikrobølgeovnen)
1 rød peber
5 små cheery tomater
150 g feta
Salt 
Peber



Fremgangsmåde:
  • Start med at lave dejen ved at bland alle ingredienserne og ælte det godt sammen
  • Sæt dejen på køl i ca. 30 min. 
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft 
  • Derefter deles dejen i to og rulles tyndt ud i to cirkler
  • Riv squashen og dræn lidt af vandet fra
  • Derefter blandes det med hakket hvidløg, 0,5 rødløg, skyr, salt og peber 
  • Læg denne blanding på dejen ca. 2 cm fra kanten, som vist på billedet
  • Derefter snittes den dampede broccoli i mindre stykker og lægges ovenpå
  • Peberfrugt og resten af løget snittes i strimler og kommes også på 
  • Slutteligt kommes tomater i både og feta i tern på
  • Fold nu kanterne op om fyldet, så det bliver holdt inde
  • Kom galetterne i ovnen i ca. 25 min. til de er fint brune
  • Nyd dem varme og lækre


Bettina

torsdag den 24. september 2015

Chokoladekage med drømmekage-topping

For et stykke tid siden så jeg denne opskrift på chokoladekage med drømmekage-topping, og jeg må indrømme, at jeg med det samme blev lidt forelsket! Dette er jo en kage med 'the best of both worlds', da den både består af en lettere tung chokoladekage, og så har den drømmekage toppingen, som man jo ikke kan andet med end at elske! Og nu har jeg så fundet ud af, at drømmekage-topping på en chokolade kage er et kæmpe hit. Kagen er super lækker, og den var perfekt tung som en fin dessert :-)


Chokoladekage med drømmekage-topping (form der er 21x21cm, inspiration: cutecarbs)
Ingredienser kage:
150 smør
100 g chokolade
2 æg
150 g sukker
1 tsk vanilje sukker
2 spsk kakao
170 g hvedemel

Ingredienser topping:
90 g smør
150 g brun farin
30 ml mælk
45 g kokosmel
40 g havregryn


Fremgangsmåde:
  • Tænd ovn på 175 grader over/under varme 
  • Start med at lave kagen ved at smelte smør og derefter chokolade i en gryde 
  • I mens piskes æg med sukker og vaniljesukker 
  • Derefter blandes det smeltede smør og chokolade i ægge massen 
  • Slutteligt blandes mel og kakao i, til dejen er homogen 
  • Bag kagen i ovnen i ca. 25 minutter 
  • I mens kagen er i ovnen, laves topping 
  • Bland alle ingredienserne i en lille gryde, og varm det op til lige under kogepunktet 
  • Kom toppingen på kagen efter den har været i ovnen i de 25 minutter, og bag derefter kagen 5-10 minutter mere 
  • Lad herefter kagen køle af på en rist 
  • Kagen er bedst efter en nat i køleskabet 
  • Kagen opbevares på køl 



Bettina

tirsdag den 22. september 2015

Hurtig jordbær-milkshake

For nogle uger siden var jeg på Århus food-festival med nogle veninder, hvor vi hyggede os i øsende regnvejr med masse af lækre smagsprøver i nogle timer. Ved udgangen fik vi en Karolines Køkken softice masse, og selvom jeg har prøvet dette produkt før og ikke synes det er godt (faktisk tværtimod), så tog jeg imod, for gratis ting er jo altid godt ;-) Massen duer ikke til at lave softice med (synes jeg), så jeg kom derimod på en idé med at bruge den til at lave milkshake af, og det smagte virkelig godt!


Hurtig jordbær-milkshake (2 personer)
Ingredienser:
150g frosne jordbær
2,5 dl Karolines Køkken softice masse


Fremgangsmåde:
  • Lad softice massen stå i køleskab i helst 1 time inden den skal bruges
  • Kom nu softice masse og frosne jordbær i en god blender
  • Lad det hele stå i 5 minutter på køkkenbordet (dette gør, at sandsyneligheden for at ødelægge blenderen er lidt mindre)
  • Blend nu massen indtil alt er helt blendet (dette tager lidt tid)
  • Server den skønne milkshake i to glas med sugerør og nyd :-)




Charlotte

torsdag den 17. september 2015

Grove boller med saftig krumme lavet på fordej

Disse boller er den nye favorit herhjemme, og de er allerede bagt mange gange! Bollerne har en virkelig saftig krumme fyldt med luftlommer og en super sprød skorpe. Desuden holder sig saftige i mange dage! Disse boller er lavet på en fordej, der står ved stuetemperatur natten over, fremfor at stille en færdigæltet dej i køleskabet natten over. Fordej er jeg begyndt at bruge, da der ikke altid er plads i køleskabet til en stor skål med dej i, men også da det ofte er lige inden sengetid, at jeg kommer på at lave en bolle-dej, og der gider jeg ofte ikke have fat i en masse forskellige ingredienser og skulle stå og vente på at dejen er æltet færdig på røremaskinen. Så fordej er altså en helt fantastisk løsning! 


Grove boller med saftig krumme lavet på fordej
Ingredienser fordej:
250 hvedemel
2,5 dl vand
5 g gær
5 g salt

Ingredienser endelig dej:
2,5 dl vand
5 g salt
100 g groft spelt
100 g rugmel
200 g hvedemel


Fremgangsmåde:

  • Aftenen inden røres fordejen sammen med en grydeske ved at blande vand, gær, salt og mel
  • Stil fordejen tildækket ved stuetemperatur natten over (eller ca. 8 timer)
  • Næste morgen tilføjes der lidt ad gangen resten af ingredienserne (vand, salt og de forskellige slags mel) til fordejen, mens den køres på en røremaskine ved lav hastighed
  • Når alle ingredienser er godt blandet, æltes dejen i røremaskinen ved høj hastighed i 5-10 minutter (indtil dejen er meget elastisk og dermed ligesom "kravler op ad" dejkrogen)
  • Kom nu dejen i en skål der er smurt med olie, og kom  låg på skålen
  • Lad dejen hæve i 1,5-2 timer ved stuetemperatur
  • Herefter hældes dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord (ødelæg så få luftbobler som muligt, når dejen skal fra skålen og ned på bordet!)
  • Herefter "hakkes" dejen til bolle vha. en stål-spatel eller en kniv (begge dele kan med fordel gøres våde før hver bolle hakkes ud, for så hænger dejen ikke fast i)
  • Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter
  • Imens varmes ovnen op på 250 grader almindelig ovn (min ovn er dog så dårlig, at jeg bliver nødt til at sætte den på 250 grader grill)
  • Når bollerne er hævet, kommes de i den brandvarme ovn i 5-7 minutter
  • Herefter skrues ovnen ned på 225 grader almindelig ovn, og her skal bollerne så være, indtil de er færdige (det er ca. 10 minutter)





Charlotte

mandag den 14. september 2015

Farmors krumkager (tuiles)

Vores farmor laver disse fantastiske småkager, og hos hende hedder de krumkager. Jeg har dog fundet ud af, at opskriften stammer fra Frankrig, hvor de egentlig hedder tuiles. Disse småkager er super sprøde med knasende mandel-stykker, og så smager de bare virkelig virkelig godt! Vores farmor lægger de varme småkager på noget rundt, imens de køler af, og således får småkagerne den krumme facon, som nok har givet dem navnet krumkager ;-) Sådan blev mine selvfølgelig også lavet, men det behøver man ikke gøre, hvilket så gør småkagerne helt vildt hurtige og lette at lave. 


Farmors krumkager (tuiles)
Ingredienser:
100 g smør
100 g sukker
100 g hvedemel
ca. 50 g mandler (hakket)


Fremgangsmåde:
  • Lad smøret få stue temperatur eller smelt det halvt (så det ikke bliver for varmt) i mikrobølgeovn
  • Bland nu smøret med sukker og mel, så det bliver en homogen masse
  • Sæt dejen i køleskab
  • Imens smuttes mandlerne ved at overhælde med kogende vand og lade dem stå i vandet i mindst 5 minutter
  • Herefter hakkes mandlerne så der både er groft- og fint-hakkede stykker
  • Kom mandlerne i dejen og rør det hele godt sammen
  • Tænd nu ovnen på 200 grader almindelig ovn
  • Når ovnen er varm, sættes der 9-12 små kugler formet med en teske på en bageplade med bagepapir (tryk dem evt. lidt flade, men det er ikke nødvendigt)
  • Bag i 7-8 minutter eller indtil de er flot brune i kanten
  • Når småkagerne kommer ud, skal de lige ligge lidt, indtil de er kølet så meget af, at de forsigtigt kan skubbes fra bagepapiret til fx en kagerulle eller en vinflaske og køle helt af
  • Man kan også tage dem direkte fra ovnen (stadig på bagepapiret) og lægge over noget rundt, men det kræver, at man står og holder på bagepapiret indtil de er stort set er helt kolde, hvilket gør det til lidt af et projekt, når der fx kun kan ligge 3 krumkager på en kagerulle af gangen ;-)
  • Opbevar krumkagerne i en kagedåse, så holder de sig sprøde








Charlotte

fredag den 11. september 2015

Blondie med rabarber og hvid chokolade

Hvis man som jeg elsker rabarber, marcipan og hvid chokolade, så skal man helt klart prøve at lave denne blondie med rabarber og hvid chokolade! Kagen smager så godt, og stykkerne af hvid chokolade bliver helt karamelliserede, hvilket er så lækkert. Denne blondie er desuden rigtig snasket og tung fx ligesom en brownie :-)


Blondie med rabarber og hvid chokolade (inspiration: twin-food, kageform 20x20)
Ingredienser:
200 g marcipan
100 g smeltet smør
100 g hvid chokolade til smeltning
180 g sukker
2 store æg
1/2 tsk salt
1 tsk vanilje sukker
70 g hvedemel
250 g rabarber
Evt. 50 g hvid chokolade knapper


Fremgangsmåde:
  • Jeg opbevarer altid marcipan i fryseren, for så bliver holdbarheden lang, og så er marcipanen lettere at håndtere, hvis den fx skal rives 
  • Hvis marcipanen er i fryseren, så tag den gerne op fra fryseren ca. 30 minutter før kagen skal laves 
  • Smelt smøret fx i mikrobølgeovn, og bland det med den hvide chokolade 
  • Lad det hele smelte sammen til en ensartet masse 
  • Kom sukker og salt i en skål 
  • Riv herefter marcipanen groft ned i skålen 
  • Tilsæt æg til skålen og bland godt (jeg brugte et elpiskeris for at få det godt fordelt) 
  • Rens rabarberne, og skær dem i små stykker på maks. 1 cm 
  • Bland rabarberstykkerne med vaniljesukker og mel 
  • Tag den afkølede smør/chokolade, og bland det godt med marcipan blandingen 
  • Tilsæt rabarberne (med mel og vaniljesukker) til skålen 
  • Hæld dejen i en form beklædt med bagepapir, og bag den i 30-45 minutter ved 180 grader almindelig ovn (min skulle have 45 minutter, men den blev også lavet i et ovnfast fad af glas hvilket ofte forlænger bagetiden) 
  • Når kagen er færdigbagt i midten (tjek med en strikkepind eller en kniv), tages den ud af ovnen 
  • Sæt nu kagen i køleskab til afkøling gerne natten over 
  • Server et stykke blondie til en kop kaffe eller the, eller server et stykke som dessert med fx is til




Charlotte

onsdag den 9. september 2015

Hurtig pulled chicken

Jeg elsker mørt kød, og derfor er langtidsstegt kød noget, jeg er stor fan af. Pulled pork er klart favoritten herhjemme, men denne pulled chicken tager maks. 5 minutter at gøre klar til ovnen, og herefter skal den bare stå og hygge sig i ovnen i 2,5 time. Pulled chicken er altså både lettere, hurtigere, mere fedtfattig end pulled pork, og så smager det altså også virkelig godt!


NB: rubben, der skal smøres på kyllingebrysterne, har jeg jeg lavet så simpel som mulig, så den kan bruges som lyn-hurtig hverdags-aftensmad, men der kan sagtens tilføjes flere krydderier som ved pulled pork så som fx spidskommen, løgpulver, cilipulver og cayennepeber.

Hurtig pulled chicken (4 personer)
Ingredienser:
500g kyllingebryst (3-4 stk)
2 spsk ketchup
1 spsk brun farin
1 spsk sød paprika (gerne med røgsmag, købes fx i Tiger)
1/2 spsk salt
Lidt peber


Fremgangsmåde:
  • Tænd ovnen på 120 grader almindelig ovn
  • I en lille skål blandes rubben af ketchup, brun farin, paprika, salt og peber
  • Læg kyllingebrysterne i et ovnfast fad
  • Smør rubben på kyllingebrysterne, og kom staniol over fadet
  • Sæt fadet i ovnen, og lad det stå i 2,5 med staniolen over
  • Efter 2,5 tjekkes det, om kødet er gennemstegt, hvis ikke så giv det lidt ekstra tid uden staniol over
  • Herefter trækkes kyllingekødet fra hinanden med to gafler
  • Vi spiste kødet i burgerboller med salat, agurk, løg, tomat og peberfrugt




Charlotte

mandag den 7. september 2015

Squashkage med creamcheese frosting

Denne kage er super lækker, men det er også klart nok, for den er egentlig bare en ny udgave af en af mine all-time yndings kager nemlig denne gulerodskage. Denne kage vil alle børn og voksne elske! Kagen er krydret men stadig med masse af smag af squash. Og så har creamcheese frosting aldrig gjort noget skidt for en kage ;-)


Squashkage med creamcheese frosting (inspiration: verdens bedste gulerodskage og valdemarsro, 1 lille bradepande ca. 25x35 cm)
Ingredienser kage:
250 sukker
100g smør 
4 små/mellem str. æg
250g mel
1 spsk kanel
1 tsk allehånde
1 tsk kardemomme
1/2 tsk fint salt
1 tsk natron
2 tsk bagepulver
1 stor squash groftrevet (ca. 350 g)
60 g nødder/mandler grofthakkede (helst valnødder men jeg brugte mandler)
50 g mørk chokolade, grofthakket

Ingredienser frosting:
150 g flødeost neutral (ikke light!)
50 g rigtig smør (stuetemperatur)
1 vanillestang (kornene herfra) eller 1/2 tsk vanillepulver 
100-150g flormelis
Evt. lidt fintrevet skal af 1 øko citron

Fremgangsmåde:
  • Tænd ovnen på 175 grader varmluft
  • Pisk æg, vanilje og brun farin og smør sammen med en elpisker til sukkerkornene er opløst
  • I en anden skål blandes mel, krydderier, bagepulver, natron, valnødder, chokolade og salt godt sammen
  • Riv squashen groft, og rør det herefter i skålen med mel m.m.
  • Indholdet af skålen med mel m.m. røres i skålen med æggesnapsen
  • Rør med en grydeske indtil en homogen masse
  • Beklæd en lille bradepande med bagepapir, og hæld herefter dejen i formen
  • Bag kagen i den varme ovn i 35-45 minutter
  • Imens kan frostingen laves ved at piske flødeost, smør, vanilje og flormelis sammen 
  • Smag evt. til med lidt revet citron og måske mere flormelis hvis konsistensen ikke er fast nok  
  • Når kagen er færdigbagt skal den køle af i formen
  • Når kagen er kølet HELT af, kan frostingen smøres på toppen af kagen
  • NB: kom kun frosting på det af kagen, der skal spises samme dag 





Charlotte

lørdag den 5. september 2015

Vegetarisk wrap

Når jeg er alene hjemme og skal spise aftensmad, så står menuen for det meste på noget vegetarisk. For miljøets og dyrenes skyld ville jeg ønske, at jeg kun spiste kød 1-2 gange om ugen. Faktum er dog, at det er stik modsat. Når jeg skal føle mig mæt af et vegetarisk måltid, så skal der enten være kikærter/bønner, avocado eller champignon i. Heri er der både avocado og humus, og denne wrap mættede helt fantastisk godt :-)


Vegetarisk wrap (1 person)
Ingredienser:
1 wrap
3-4 spsk humus (efter denne opskrift)
1 tomat
1 stor håndfuld spinat
1/2 avocado
1/2 forårsløg eller en krydderurt fx persille eller lignende)


Fremgangsmåde:
  • Lav humus efter denne opskrift eller køb en humus
  • Skær tomat og avocado i skiver
  • Snit forårsløg eller en kydderurt fint
  • Vask spinaten
  • Varm en wrap
  • Smør wrapen med humus
  • Kom fyldet og evt. lidt ekstra humus på
  • Rul wrap'en og nyd med god samvittighed



Charlotte